HITZE Sp. z o.o.
ul. Solec 24/253
00-403 Warszawa, Polska
BIURO/adres do korespondencji:
ul. Gdyńska 32
26-600 Radom, Polska
MAGAZYN:
ul. Łukasika 3
26-600 Radom, Polska
TEL: +48 48 380 18 98
Drewno to jedno z najstarszych i najdłużej wykorzystywanych surowców opałowych, które do końca XIX wieku było jednym z najpopularniejszych naturalnych paliw odnawialnych. Właściwie odkąd tylko człowiek posiadł umiejętność posługiwania się ogniem i okiełznął ten żywioł, drewno stało się niezwykle ważnym surowcem. Wiedział już o tym nawet mityczny Prometeusz…
W kominku można palić praktycznie każdym gatunkiem drewna, ale generalnie w celach grzewczych wykorzystuje się liściaste lub iglaste – z przewagą tego pierwszego. Drewno powinno być suche, gdyż tylko takie gwarantuje największą efektywność cieplną i najlepsze spalanie.
W zależności od gatunku drzewa i pory roku, w trakcie której zostało ścięte, świeżo drewno zawiera od 50% do 70% wody. Takie drewno ma bardzo niską wartość opałową, a ponadto dymi, źle się pali i daje mało ciepła. Oprócz tego skroplona para wodna osadza się na przewodach i ścianach kominka, co może przyczynić się do skrócenia jego żywotności i dużych strat ciepła oraz zwiększenia wydatków.
Dlatego też drewno kominkowe musi być sezonowane i odpowiednio przygotowane. Warto je wcześniej pociąć na odpowiedniej wielkości polana, które szybciej schną i od razu są gotowe do użytku. Drewno powinno być przechowywane pod zadaszeniem najlepiej przez dwa lata, aż jego wilgotność spadnie do poziomu 20%. Zadbaj także, aby nie leżało bezpośrednio na ziemi, tylko było odpowiednio zabezpieczone. Nie przechowuj go w nieprzewiewnych pomieszczeniach, gdyż może chłonąć wilgoć z podłoża, a nawet zapleśnieć, stając się kompletnie niezdatne do użytku.
Specjaliści odradzają drewno z drzew iglastych, które zawiera dużo żywicy. Podczas spalania wytwarza się sporo dymu i sadzy, która osadza się w przewodzie kominowym oraz w kominie. Nawet kilkumilimetrowa warstwa sadzy zmniejsza wydajności oraz efektywność kominka.
Zdecydowanie lepszy efekt grzewczy osiągniesz, wykorzystując drewno twarde, pochodzące z drzew liściastych, takich jak dąb lub buk. Dostarcza ono także więcej ciepła, niż drewno opałowe z tzw. miękkich gatunków drzew, takich jak topola czy lipa. Oprócz tego rzadziej będziesz musiał dokładać do kominka, co znacząco przyczyni się do zużycia mniejszej ilości drewna w trakcie ogrzewania Twojego domu.
W drewno kominkowe najlepiej zaopatrywać się w nadleśnictwach, tartakach lub też składach opałowych. Decydując się na drewno z nadleśnictwa, należy pamiętać, że wymaga ono jeszcze dodatkowego przygotowania – a więc musi zostać pocięte i składowane minimum przez rok. Z pewnością jest to rozwiązanie najtańsze, gdyż cena drewna w nadleśnictwie bywa często trzykrotnie niższa od drewna gotowego do użycia. Tartaki i składy opałowe natomiast oferują drewno sezonowane - najczęściej przez 12 do 18 miesięcy, ale za to znacznie droższe.
Ze względu na konstrukcję wkładów kominkowych Hitze zalecamy stosowanie drewna drzew liściastych, takich jak: dąb, grab, jesion, buk czy też brzoza. Zdecydowanie odradzamy palenie drewnem drzew iglastych i prosimy, aby całkowicie wystrzegać się drewna drzew tropikalnych! Jeżeli chodzi o dokładanie polan do komory spalania, to zalecamy, aby układać je równolegle do płaszczyzny drzwi.
Mamy nadzieję, ze ten krótki poradnik pozwolił Ci dowiedzieć się w jaki sposób należy się przygotować do sezonu grzewczego i jakie drewno wybrać, aby spełniało ono Twoje potrzeby. W razie jakichkolwiek pytań lub wątpliwości, zachęcamy do kontaktu z naszymi specjalistami, którzy z pewnością odpowiedzą na nie i rozwieją wszelkie niejasności.
HITZE Sp. z o.o.
ul. Solec 24/253
00-403 Warszawa, Polska
BIURO/adres do korespondencji:
ul. Gdyńska 32
26-600 Radom, Polska
MAGAZYN:
ul. Łukasika 3
26-600 Radom, Polska
TEL: +48 48 380 18 98