Co oznacza ekologiczne palenie w kominku?
Ekologiczne palenie w kominku to takie, które emituje do atmosfery ograniczoną ilość związków szkodliwych zanieczyszczających powietrze. Związki takie jak tlenki węgla (CO), tlenki azotu (NOx), organiczne cząstki gazowe (OGC) oraz cząstki stałe (PM) mogą prowadzić do powstawania np. smogu.
Ekologiczne palenie w kominku wykorzystuje energię zawartą w opale tak, aby jak największa część ciepła uzyskana ze spalania drewna została wykorzystana na ogrzanie domu, a jednocześnie jak najmniejsza ilość ciepła uciekła przez komin (tak zwana sprawność użytkowa, która według najnowszej dyrektywy Unii Europejskiej “Ekoprojekt” (Ecodesign) obowiązująca od 2022 r. powinna wynosić ponad 75%).
Należy pamiętać, że to zakup kominka ekologicznego, spełniającego wszystkie wymogi europejskie jest pierwszym krokiem do tego by nasze palenie w kominku było ekologiczne. Ważne jest również jego rozsądne i poprawne użytkowanie na co dzień.
Żaden kominek nie jest wstanie bez pomocy użytkownika sprawić, że spalanie w nim będzie ekologiczne. Poprawność palenia przez użytkownika zaczyna się już podczas doboru opału i miejsca jego przechowywania.
Czy palenie drewnem jest ekologiczne? Jakie drewno do kominka wybrać?
Dobór drewna ma bardzo istotne znaczenie dla ekologicznego palenia w kominku. Pierwszą i najważniejszą rzeczą jest to, aby wybierać drewno z drzew liściastych. Drzewa iglaste posiadają bardzo dużą ilość żywicy, przez co podczas ich spalania wytwarza się dużo dymu i sadzy, która zostaje w kominku oraz kominie, powodując trudne do usunięcia zabrudzenia na szybie.
Kolejnym ważnym czynnikiem, który należy brać pod uwagę jest wilgotność drewna. Wybrany przez nas opał powinien zawierać poniżej 20% wilgotności (wewnątrz po przełupaniu). Oczywiście im mniej tym lepiej – zalecany przez nas poziom wilgotności to poniżej 15%. Drewno do kominka powinno być przechowywane w suchym, przewiewnym miejscu.
Jeżeli palimy w kominku drewnem o wilgotności powyżej 20% nasze palenie nie dość, że jest nieekonomiczne (takie drewno posiada znacznie mniejszą kaloryczność, więc potrzeba go znacznie więcej) to dodatkowo jest nieekologiczne, gdyż z jego spalania powstaje znacznie więcej zanieczyszczeń i szkodliwych związków uwalnianych do atmosfery.
Jaki rodzaj drewna do palenia w kominku będzie najlepszy?
Kolejnym ważnym elementem, na który należy zwrócić uwagę jest rodzaj wybranego drewna. Różne rodzaje drewna posiadają różną gęstość, kaloryczność, cenę oraz okres suszenia.
Drewno o niskiej gęstości, średniej kaloryczności, które szybciej schnie, takie jak np. brzoza, ma stosunkowo niską cenę, co do jakości spalania. Drzewo brzozy łatwo się spala, a przez jego małą gęstość dzieje się to dość szybko w porównaniu do innych drzew np. dębu czy grabu.
Za dąb i grab zapłacimy nieco więcej natomiast są to rodzaje drzew, które schną dłużej ze względu na swoją wysoką gęstość oraz kaloryczność. To z kolei wpływa na to, że te rodzaje drewna spalają się znacznie wolniej i jednocześnie oddają do pomieszczenia dużo więcej ciepła niż wyżej wspomniana, średniokaloryczna brzoza.
Ostatnim czynnikiem, który należy brać pod uwagę wybierając rodzaj drewna na opał jest wielkość szczap drewna. Cienkie szczapy będą oddawały więcej ciepła w krótkim czasie (szybciej się wypalą), natomiast większe kawałki drewna będą oddawały mniej ciepła przez dłuższy czas.
Oczywiście należy pamiętać o tym, żeby kawałki nie były wielkości, która nie pozwoli na uzyskanie odpowiednio wysokiej temperatury w komorze spalania.
W razie wątpliwości porozmawiaj z naszymi doradcami:
+48 800 880 030
k.styczen@stalko.com