
Dlaczego nie palimy świeżym drewnem?
W kominku można palić praktycznie każdym gatunkiem drewna, ale generalnie w celach grzewczych wykorzystuje się liściaste lub iglaste – z przewagą tego pierwszego. Drewno powinno być suche, gdyż tylko takie gwarantuje największą efektywność cieplną i najlepsze spalanie.
W zależności od gatunku drzewa i pory roku, w trakcie której zostało ścięte, świeżo drewno zawiera od 50% do 70% wody. Takie drewno ma bardzo niską wartość opałową, a ponadto dymi, źle się pali i daje mało ciepła. Oprócz tego skroplona para wodna osadza się na przewodach i ścianach kominka, co może przyczynić się do skrócenia jego żywotności i dużych strat ciepła oraz zwiększenia wydatków.
Przygotowanie do sezonu grzewczego
Dlatego też drewno kominkowe musi być sezonowane i odpowiednio przygotowane. Warto je wcześniej pociąć na odpowiedniej wielkości polana, które szybciej schną i od razu są gotowe do użytku. Drewno powinno być przechowywane pod zadaszeniem najlepiej przez dwa lata, aż jego wilgotność spadnie do poziomu 20%. Zadbaj także, aby nie leżało bezpośrednio na ziemi, tylko było odpowiednio zabezpieczone. Nie przechowuj go w nieprzewiewnych pomieszczeniach, gdyż może chłonąć wilgoć z podłoża, a nawet zapleśnieć, stając się kompletnie niezdatne do użytku.
Jaki gatunek drewna wybrać?
Specjaliści odradzają drewno z drzew iglastych, które zawiera dużo żywicy. Podczas spalania wytwarza się sporo dymu i sadzy, która osadza się w przewodzie kominowym oraz w kominie. Nawet kilkumilimetrowa warstwa sadzy zmniejsza wydajności oraz efektywność kominka.
Zdecydowanie lepszy efekt grzewczy osiągniesz, wykorzystując drewno twarde, pochodzące z drzew liściastych, takich jak dąb lub buk. Dostarcza ono także więcej ciepła, niż drewno opałowe z tzw. miękkich gatunków drzew, takich jak topola czy lipa. Oprócz tego rzadziej będziesz musiał dokładać do kominka, co znacząco przyczyni się do zużycia mniejszej ilości drewna w trakcie ogrzewania Twojego domu.
Gdzie kupić odpowiednie drewno kominkowe?
W drewno kominkowe najlepiej zaopatrywać się w nadleśnictwach, tartakach lub też składach opałowych. Decydując się na drewno z nadleśnictwa, należy pamiętać, że wymaga ono jeszcze dodatkowego przygotowania – a więc musi zostać pocięte i składowane minimum przez rok. Z pewnością jest to rozwiązanie najtańsze, gdyż cena drewna w nadleśnictwie bywa często trzykrotnie niższa od drewna gotowego do użycia. Tartaki i składy opałowe natomiast oferują drewno sezonowane – najczęściej przez 12 do 18 miesięcy, ale za to znacznie droższe.
Kominki Hitze a drewno
Ze względu na konstrukcję wkładów kominkowych Hitze zalecamy stosowanie drewna drzew liściastych, takich jak: dąb, grab, jesion, buk czy też brzoza. Zdecydowanie odradzamy palenie drewnem drzew iglastych i prosimy, aby całkowicie wystrzegać się drewna drzew tropikalnych! Jeżeli chodzi o dokładanie polan do komory spalania, to zalecamy, aby układać je równolegle do płaszczyzny drzwi.
Mamy nadzieję, ze ten krótki poradnik pozwolił Ci dowiedzieć się w jaki sposób należy się przygotować do sezonu grzewczego i jakie drewno wybrać, aby spełniało ono Twoje potrzeby.
W razie wątpliwości porozmawiaj z naszymi doradcami:
+48 800 880 030
k.styczen@stalko.com


Zobacz również
Dane firmy:
Stalko spółka z ograniczoną
odpowiedzialnością spółka komandytowa
NIP: 9482603545
REGON: 361379132
KRS: 0000836475
Kontakt:
Infolinia:
+48 800 880 030
Zapytania ogólne:
k.styczen@stalko.com
Adres:
OGÓLNY:
ul. Solec 24/253,
00-403 Warszawa
BIURO:
ul. Gdyńska 32,
26-600
Radom
MAGAZYN:
ul. Łukasika 3,
26-600 Radom